DOĞRU YAYINEVİNİ NASIL BULABİLİRİM?

11 yıldır yayıncılık yapıyoruz ve yüzlerce yazarla, şairle çalıştık. Bir yazar doğru yayınevini nasıl bulabilir kısaca bahsedelim. Yazar adayı, iyi hizmet veren, doğru yayınevini bulmak için öncelikle yayınevine bazı sorular sorması gerekir. Bu sorular nelerdir? Tek tek inceleyelim:

1. Sosyal Medya Reklamı Yapıyor musunuz? Reklam ve Tanıtım Konusunda Aktif misiniz?
Evet, bu oldukça önemli bir soru. Yazar çalışmak istediği yayınevine mutlaka bu soruyu sormalı. Elbette birçok yayınevi bu sorunun yanıtını muğlak ifadelerle Sosyal Medyada çok etkiliyiz, en iyi biziz! diyerek verebilir. Doğal olarak her kurum kendisini övecektir. İşte bu noktada Doğru Yayınevini Bulmak isteyen yazar muğlak yanıtlardan tatmin olmamalı ve net sorular sormalıdır.
-Yazarlarınızla yazılı ve görsel röportaj yapıyor musunuz?
-Bu röportajları hangi mecralarda yayınlıyorsunuz?
-Yayınladığınız kitaplar için tanıtım filmleri, tanıtım klipleri çekiyor musunuz?
-Kaç tane yazarınız var ve bu güne kadar kaç yazarınızın tanıtım filmini, röportajını çektiniz ve yayınladınız? Bunları izleyebilir miyim? Değerli yazarlar, eğer Doğru Yayınevini Bulmak istiyorsanız bu sorular gerçekten çok önemli. Bir yayınevinin yüzlerce yazarı varsa ve bu yazarlarının hiçbiri için bu güne kadar sosyal medyada bir tanıtım yapmamışsa emin olun sizin için de yapmayacaklardır.

2- Editörlük hizmetleriniz nasıl? Editörleriniz kimler? Editörleriniz hangi okul mezunu?
Değerli yazarlar Doğru Yayınevini Bulmak için sormanız gereken en önemli sorulardan biri de budur. Biz Sokak Yayın Grubu olarak sitemizin Kadromuz bölümünde hangi editörlerle çalıştığımızı açık bir şekilde yazıyoruz. Her biri edebiyat bölümü, türkoloji, yazarlık gibi bölümlerden mezun olan çok tecrübeli editörler. Kadromuz bölümünden siz de inceleyebilirsiniz.
Çalışmak istediğiniz yayınevine mutlaka editör kadrolarının kimler olduğunu sorun. Bu kişileri sitelerinde yayınlayıp yayınlamadıklarını sorun. Hangi okul mezunu olduklarını sorun.
Birçok duyum alıyoruz, kitaplarının editörlüğünün hiç yapılmadığını, editör diye kendilerine sekreterin yardımcı olduğunu, editör diye sundukları kişinin edebiyat ile hiç ilgisi olmayan bir kişi olduğunu vs.
Değerli yazarlar biz Sokak Yayın Grubu olarak editörlük hizmetlerine ciddi bir bütçe ayırıyoruz. Sitemizde bulunan Kadromuz bölümüne baktığınız zaman gerek tam zamanlı gerek serbest zamanlı çalışan editörlerin tecrübeli ve eğitimli kişiler olduklarını göreceksiniz. Elbette bu kişiler kaliteleri oranında hak ettikleri bir ücretle çalışıyorlar. Biz Sokak Yayın Grubu olarak o ücretleri ödüyoruz ve editörlük hizmetini en güzel şekilde veriyoruz. Bir de maalesef bu maliyetlere hiç katlanmak istemeyen, editör diye işten hiç anlamayan tecrübesiz bir üniversite öğrencisini oturtan ve hatta onu bile yapmayıp hiç editörlük yapmadan sadece mizanpaj yaparak ve word programının gösterdiği ufak tefek bir iki hatayı düzelterek kitabı basan yerler var. Maalesef bu yerler de reklamlarında editörlük hizmetlerinin üst düzey olduğunu söylüyor.
Oldukça kafa karıştırıcı bir durum! Peki çözüm ne?
Anlıyoruz, bir hayli kafanız karıştı. Her yayınevi editörlük hizmetinin en iyisinin kendilerinde olduğunu iddia ediyor. Bu iddiayı sunanlardan biri de biziz. O halde siz en iyisi tüm yayınevlerine elbette biz de dahil, şüpheyle yaklaşın. Mutlaka ve mutlaka yayınevinin kadrosunu sorun. Sitesinde yazıyor olmasına önem verin. Hangi okullardan mezun olduğuna bakın.
Editörlükle ilgili diğer bir önemli konu ise editörlüğün yapılış şeklidir.
Raporlama sistemiyle editörlük
Değerli yazarlar biz Sokak Kitapları Yayınları olarak editörlük hizmetimizi en zor ve en maliyetli uygulama olan raporlama sistemiyle yapıyoruz. Peki bu raporlama sistemi nedir kısaca anlatalım:
Yazar yayınlanmasını istediği eseri word dosyası olarak bize yani yayınevine gönderiyor.
Yazarın dosyası için bir editör belirliyoruz ve bu editör sitemizde kadromuz bölümünde yazan kişilerden biri oluyor. Yani size sürpriz olarak başka bir isim çıkarmıyoruz.
Örneğin kitabınızın editörünün Şirin İnci olduğunu varsayalım. Şirin Hanım yazarlık bölümü mezunu ve aynı zamanda ödüllü bir tiyatro yazarı ve kitabı yayınlanmış bir şair. Bu güne kadar yüzlerce kitabın editörlüğünü yapmış çok tecrübeli bir isim.
Editörümüz Şirin Hanım sizi arıyor ve eserinizle ilgili bilgi alıyor, özel notlarınızı öğreniyor. Bu iletişimin ardından çalışmanız başlıyor. Şirin Hanım kitabınızdaki tespit ettiği tüm hataları kırmızı, mavi gibi renklerle işaretleyerek düzeltiyor. Sonra word dosyası olarak size gönderiyor.
Kitabınızın 200 sayfa olduğunu varsayalım. Şirin Hanımın size gönderdiği dosyanın ortalama olarak her sayfasında 8-10 tane kırmızı ve mavi ile işaretlenmiş yer olduğunu düşünelim. (ki gerçekten de her sayfada bu ortalama ile hata çıkıyor.) Bu durumda 200 sayfalık kitabınızda ortalama 2000 (iki bin) civarı hata bulunmuş ve düzeltilmiş demektir. En önemlisi de siz tek tek bu hataların ne olduğunu ve nasıl düzeltildiğini görüyorsunuz.
İşte Raporlama Sistemi Budur.
Bu sistem size iki avantaj sağlar.
Birincisi, yayınevinizin ve editörünüzün gereken emeği verip vermediğini kontrol edersiniz. Düşünün ki editörünüz her sayfada 8-10 hata değil de koca kitapta 3-5 tane şey düzeltmiş ve kitabı size göndermişse o zaman haklı olarak gereken özenin gösterilmediğini söyleyebilirsiniz. Ama kitabınızda yüzlerce hatta binlerce renklendirme yapılmış yani hata düzeltilmişse (emin olun her yazarın çok fazla hatası çıkıyor) o zaman editörünüzün çok emek verdiğini ve dikkatli bir şekilde okuduğunu görebilirsiniz.
Raporlama sisteminin ikinci avantajı ise bazı düzeltmeleri geri alma şansınızın olmasıdır. Tüm düzeltmeler renklendirilerek yapıldığı için siz eseri inceleyip bazı düzeltmeleri geri alabilirsiniz. Bu kısım benim yazdığım gibi kalsın, diyebilirsiniz.
Raporlama sistemi ile yaptığımız editörlük bittikten sonra örnek bir baskı yapıyoruz ve bu baskıda hala hata çıkarsa onları düzeltiyoruz, yani fiziksel olarak örnek bir baskı yapmadan kitabınızın ana baskısını yapmıyoruz.
Şimdi biran için Raporlama Sisteminin olmadığını düşünelim. Yaşayacağınız şeyler muhtemelen şöyle olacak: Yayınevine gideceksiniz ve kitabınızı vereceksiniz. Yayınevi kitabınızın editörlüğünü yapacağını söyleyecek. Bir süre sonra da editörlüğü yaptık, diyecek. Buyurun bu son hali, diyecek ve size bir word dosyası mail atacak. Bu dosyada renklendirme olmayacak. Yani bir değişiklik yapılmış mı? Hatalar düzeltilmiş mi? Düzeltilmişse 10 tane mi düzeltilmiş yoksa 2000 tane mi düzeltilmiş belli olmayacak. Haklı olarak siz yayınevine soracaksınız,
- Hangi hataları düzelttiniz, görebilir miyim?
Yayınevi de size şunu diyecek: Eserinizin ilk hali sizde yok mu? Oradan bakın karşılaştırın.
Elbette siz de 200 sayfalık belki de 500 sayfalık eserinizi kelime kelime diğeriyle karşılaştıramayacaksınız. Bunun için günlerce zaman gerekli. Bu durumda Yayınevi gereken özeni göstermiş mi, yoksa baştan savma mı bir iş yapmış bilemeyeceksiniz.
Doğru Yayınevini Bulmak için mutlaka ve mutlaka editörlük hizmetinin kalitesini sorgulayın.
Biz Sokak Yayın Grubu olarak editörlük hizmetini en zahmetli ve en maliyetli yöntem olan Raporlama Sistemi ile yapıyoruz. Yoksa biz de üstünkörü editörlük yapıp hatta hiç yapmayıp editörlüğe ayırdığımız onca maliyeti ortadan kaldırmayı biliriz. Ama edebiyata olan saygımız ve mesleğimize olan saygımız nedeniyle sektörün gerçekleri çerçevesinde en iyi hizmeti vermeye gayret ediyoruz.
Yazarlarımızın kitaplarındaki yüzlerce hatta binlerce irili ufaklı hatayı düzeltiyoruz ve onların kitap yayınlandıktan sonra etraflarına okurlarına mahcup olmalarını daha en baştan engelliyoruz.

3- Referanslarınız neler? Görüşebilir miyim?
Doğru Yayınevini Bulmak için yayınevinin referansları çok önemlidir. Sokak Yayın Grubu olarak referanslarımızı bizzat sitemizde yazıyoruz. Tabi doğal olarak insanın aklına gelebilir! Ya sitede yazılan referanslar gerçekleri yansıtmıyorsa? Evet, biz de bunun için yazarlarımızın videolarını çekiyoruz. Bizden çok memnun olduklarını bizzat onlar videolarda söylüyorlar.
Değerli yazarlar referans konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur şudur: her yayınevinden memnun olan birkaç kişi olabilir, aynı şekilde memnun olmayan birkaç kişi de olabilir. Önemli olan olumlu ve olumsuz bu uç noktaları almak değil genele bakmaktır.
Peki neler yapabilirsiniz? Aslında o kadar da zor değil. Her yayınevinin sitesinde yayınladığı kitapların listesi bulunur. Bu listeye girin ve ilgili yayınevi son olarak hangi yazarların kitabını yayınlamış bir bakın. Oradan 5-6 isim seçin. Sonra bu listeden bir yıl geriye gidin ve 5-6 isim de oradan seçin. Sonra 3-4 yıl geriye gidin ve 5-6 isim de oradan seçin. Toplamda 15-20 isim. Çok vaktiniz varsa daha fazlasını seçin.
Sonra bu isimlere facebooktan ulaşmaya çalışın. Muhtemelen yarısına kolaylıkla ulaşacaksınızdır. Zaten yeterli olur. Yayınevini sorun. Editörlük nasıl yapılmış, kitap zamanında çıkmış mı? Soru sorduğunuzda hemen yanıt alabiliyor musunuz? Telifiniz ödendi mi? Dağıtım yeterli mi? Fuar hizmetleri nasıl? Sitelerinde yazdıkları reklamlarla sonraki uygulamaları aynı mı?
Değerli yazarlar Doğru Yayınevini Bulmak için referans araştırmasını yaptığınız zaman gerçekler ortaya çıkar.
Bu araştırmayı yapmanız en fazla 1 saatinizi alır. Kitabınızın güvenliği için, sonradan üzülmemek için, bu araştırmayı yapın. Bizim sitemizde yazarlarımızın beğeni yazıları ve bizzat videoları var. Takdir edersiniz ki koca koca bu insanlar bizden memnun olmamış olsalar bu güzel sözleri bizim için söylemezlerdi. (içlerinde öğretmen, emekli subay, hakim, öğrenci ve daha niceleri var.)
Ama siz yine de şüpheci davranın. Bizden de şüphe edin. Bizi de araştırın. Dediğimiz yöntemi uygulayın ve bizzat kendinizin seçeceği yazarları arayarak sorun öğrenin.
Referanslar için 1 saatlik bir araştırma yapan yazarın sonradan mağdur olma olasılığı neredeyse sıfıra düşer.

4. Yayıneviniz şeffaf mı? Deponuzu görebilir miyim? Basılan kitapları sayabilir miyim?
Doğru Yayınevini Bulmak için sorulması gereken sorulardan biri de budur. Mutlaka şeffaflık ilkesini benimseyen bir yayınevi ile çalışın.
Kitap baskısı için anlaştınız ve baskı sayısı olarak da 1000 adet belirlediniz. Bu sayının gerçekten basılıp basılmadığını kontrol etmek için şeffaflık garantisi isteyin. Sözleşmenize yazdırın. Yazar istediği zaman gelip depoyu inceleyebilir, kitaplarını sayabilir, yayınevi buna izin vermek zorundadır. Eğer izin vermezse ceza öder, diyerek sözleşmeye yazdırın.
Biz Sokak Yayın Grubu olarak sözleşmemizi son derece açık ve şeffaf bir şekilde yapıyoruz. Baskı sayısını mı merak ettiniz, sözleşmenizdeki hakkınıza dayanarak gelin depoya bakın. Gelmeye imkanınız yok mu? Biz size fotoğrafını çekip gönderelim.

5. Sitenizde verdiğiniz taahhütler sözleşmede de yazıyor mu?
Doğru Yayınevini Bulmak için sorulması gereken en önemli sorulardan biri de budur. Her yayınevi sitesinde reklam yapar ve kendini ve hizmetlerini övebilir. Garantiler verebilir. Burada önemli olan bu garantilerin sözleşmede yazıp yazmamasıdır. Sözleşmede yazmayan garantinin hiçbir anlamı yoktur.
Biz Sokak Yayın Grubu olarak tüm garantilerimizi sözleşmemize de aktarıyoruz.

6. Olası bir hata durumunda arkasında duruyor musunuz? Daha önce kitabını yanlış bastığınız ve sonra hatanızı telafi ettiğiniz durumlara örnek ver misiniz?
Doğru Yayınevini Bulmak için sorulması gereken en önemli sorulardan biri de budur. Unutmayın hatasız kul olmayacağı gibi hatasız yayınevi de olmaz.
11. yıldır bu işin içindeyiz ve çok güzel işler yaptığımız gibi hatalı işlerimiz de oldu. Biz hatalarımızdan ders aldık ve daha da güçlendik. Binden fazla yazarla çalıştık. Bir milyona yakın baskı yaptık. Bu kadar yüksek rakamlarda iş yapan bir yerin % 1lik bir oranda hata yapması son derece normaldir. Hata olmaması zaten ticari mantığa aykırıdır. Bazen kapak tasarımında, bazen editörlükte, bazen matbaada hatalı işler olabiliyor. Sokak Kitapları Yayınlarını güçlü yapan, 11 yıldır en çok tercih edilen yayınevlerinden biri yapan temel unsur hata yaptığı zaman bunu kabul etmesi, arkasında durması ve derhal telafi etmesidir. Kısa vadede de uzun vadede de kazançlı çıkmanın tek ve biricik yolu yazarlara en doğru hizmeti vermektir.
Dediğimiz gibi binden fazla yazarla çalıştık. Elbette hatalı baskı yaptığımız işler oldu. Ama hemen telafi ettik. Özür diledik ve hemen yeni baskı aşamasına geçtik. Hatta gönül almak için ufak hediyeler de koyduk.

Doğru Yayınevini Bulmak yazısını yazmamızın amacı asla ve asla en doğru yayınevi biziz diğerleri eğri yayınevidir gibi bir algı yaratmak değildir. Zaten böyle bir şey haddimize düşmez. Hangi yayınevinin doğru hangisinin eğri olduğuna sadece yazarlar ve okurlar karar verir. Bu yazıyı yazmamızın amacı yazar adaylarına rehberlik sağlamak, yol göstermektir.

Referanslarımız