Mehmet S. Saman

Kaptanın Aşk Defteri

İyi günler dostlarım, Haydarpaşalı ve denizci ağabey ve kardeşlerim, beni tanıyanlar ve tanımak isteyenler. Denizde, gemilerde tam 40 yılı devirdim. Tabiatıyla başımdan çok şey geçti, çok şey yaşadım. Ama benim yaşadıklarım herkesten biraz farklı sanırım.

Mesela 4 evlilik, mesela 12 nişan, sayısız birliktelik geçirdim (4 yıldır bekârım), 25 kez taşındım, 10 kez sıfırdan ev döşedim, dünyada 80 ülke 300 liman dolaştım.

Yaşamım liseden beri hep yatılı geçti (Haydarpaşa Lisesi ve YDO). Eee meslekte yatılı oldu zaten. Çoğu zaman kendimi kaplumbağa gibi hissettim evim sırtımda olarak. Karada 2 yerde müdürlük yaptım, biri çok tanınan markanın T/C (türbin) servis, diğeri de Antalyanın ilk beş yıldızlı otelinin teknik müdürlüğü. Her ikisi de 4er ay sürdü. Sonrası hep deniz oldu.

Kitap okumaya ilkokulda başladım. İlk okuduğum roman Yaşar Kemalin İNCE MEMEDi idi ve gazetede tefrika edilmişti. Haydarpaşa Lisesinin büyük bir kütüphanesi vardı ve ben tüm boş vakitlerimde roman okurdum. Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Gültekin, Yaşar Kemal gibi Türk yazarların tüm eserlerini lise yıllarımda bitirdim. Tüm denizciler gibi gemide boş zamanlarımda hep kitap, roman elime ne geçti ise hatta bittiğinde defalarca okudum. Zaten bir şeyler okumadan uyuyamam. Bu bende biraz birikim yaptı sanırım.

Sonunda yaşadıklarımı yazmak istedim ve yazdım…