Serdar YURDAKUL

FİLMLERDEN VE YAŞAMDAN ÖRNEKLERİYLE ETKİLEME-İKNA VE MÜZAKERE TEKNİKLERİ

       

Başrollerini Samuel L. Jackson ve Kevin Spacey’in oynadığı “The Negotiator-Münazaracı” filminde, profesyonel münazaracı olan iki polisin birbirleriyle gerçekleştirdiği münazara ve bunun sonucunda yaptıkları anlaşma, ders alınacak sonuçlarla doludur. Ülkemizde ise 2012 yılında Mersin’de bir polis memuru, benzin istasyonunda olay çıkararak silah çeken bir adamın yanına giderek silahını bırakması için ikna etmeye çalışırken vurularak öldürülmüştür. Oysa ABD ve benzeri ülkelerde bu ikna çalışmalarını, tıpkı yukarıda adını verdiğim filmde olduğu gibi profesyonel münazara-müzakere eğitimi almış kişiler yapmaktadır. Konunun önemi çok açık olmakla birlikte, münazara yapmasını bilmeyen kişilerin bu işe girişmelerinin olumsuz sonuçları basından her gün takip edilmektedir.

Kanımca, insanlar tartışmayı bilmedikleri için dost sohbetlerini bile ya kavgaya dönüştürüyorlar ya da konuşmaktan kaçınarak diğerlerinin dediklerini kabul etmek zorunda kalıyorlar.

Bu kitapta açıklanan konular kesinlikle çatışmadan kaçınmak değildir. Tam aksine tartışmaya girmekten kaçınmamak ancak olası bir çatışmayı yönetmek ve çatışmayı münakaşa veya kavgaya değil müzakereye çevirebilmek, kısaca medeni bir biçimde tartışabilmektir.

Bilim ile sanat arasında bir noktada duran ikna konusu, çeşitli strateji ve taktiklerin kullanıldığı, birçok yeteneğin sergilendiği bir alandır. Serdar Yurdakul bu kitabında, yaşamın her alanında kullanılabilecek etkileme ve ikna tekniklerini, strateji ve taktiklerini anlaşılır-uygulanabilir bir şekilde açıklamaktadır.